Nem tudom, pontosan mikor is lehet 15 éves, de az elmúlt hónapokban nagyon megöregedett. Eleinte csak a "demencia" kezdeti jeleit mutatta, ami néha vicces volt, jót szórakoztam rajta.

Aztán történt egy rossz ugrás, egy rossz mozdulat, és beállt a háta. Összegörnyedt, fájt neki. Irány az orvos, irány a gyógytorna. Hamar javult, pár nap alatt rendeződött a hátfájása. Kapott tens kezelést is. Ezt most már igazán élvezi. Biztos, jól esik a hátának és élvezi, hogy vele van foglalkozva. Visszatért a jókedve, főleg a telken nagyon aktív. Időnként rohangál még a játékokkal. A meleget nagyon nehezen viseli, már csak a főtérig megy el, visszafelé csak totyog, időnként csoszog. A hátfájással egyidőben volt egy fosos-hányásos műsor is. Nem lehet, tudni, hogy mitől volt igazán. A gyógyszertől vagy összeszedett valamit. Nagyon ramaty állapotot mutatott, azt hittem, nem marad meg. Most már csak a hátsó lábai bizonytalanok. Néha az egyik nem tartja meg, így korrigálja sokszor a tartását állás vagy menet közben. . 15 év az 15 év. Elmentünk ma tojásért a másik utcába. Odafelé még kocogott szépen mellettem, megszagolva minden fű-fa-virágot, hazafélé azon gondolkodtam, hogy felveszem. Meleg volt, már nem bírta. A múlt héten a hűvösben megtettük a nagy körünket, a melegben már nem megy. 

Időnként lefagy, újra kell indítani. Van, hogy vacsora közben elfelejti, hogy épp eszik. Olyankor felemelem és visszateszem, juhéjjj, itt a vacsora! felkiáltással, s folytatja boldogan, rácsodálkozva. Van, hogy a falat bámulja. A játékban még aktívan részt vesz. Van keresgélős játék, falatokkal. Dühödten tudja az orrával böködni, majd a mancsával kaparja. Egész nap érdeklődve mászkál a kertben, nézelődik, s kitudjamit összeeszik. Este már fél 9-kor megy aludni, úgy kell az esti pisire felébreszteni. Igazán el sem tudom hinni, hogy megöregedett. Nagyon hamar elszállt ez a 15 év. 

Szerző: Kishapsi  2023.08.14. 12:09 komment

süti beállítások módosítása