Egy rövid párbeszéd a nappaliból:

Bemászhatok melléd? - kérdezte Panka egy téli délután. 

Meg ne próbáld!!! - morgott csöndben Olivér.

shortstory.png

 

 

Szerző: Kishapsi  2017.01.13. 19:01

Haverok, buli, Sára. Robogás ész nélkül a többiekkel, rácsatolva egy pirossan villogó lámpa. Ordítozás a csónakház nehézsúlyú bajnokával, és hancurozás Sárával. Rég nem látott szörös barátok. És a séta utáni állapot:

20161125_122325.jpg

 

Szerző: Kishapsi  2016.11.30. 22:06

Szokás szerint bunkó volt az esti sétán.

Egy kis francia bulldog hamutal_2.pngiparkodott velünk szemben aranyosan gazdájával. Olivér már messziről zizegett, és hegyezte magát a kis kutyára. A srác maga mellé húzta a kiskutyát, és lábnál, rendezetten elhaladtak (volna) mellettünk, de nem így történt. Olivér ugrott egyet, hopp, keresztbe előttem, és szerencsétlenségére, lefejelte az ott álló fém hamutálat. A szemetes felborult, és közvetlen ráesett Kishapsira. :-) Azt éreztem, hogy jól megérdemelte. Jót nevettem, Ő meglepetten, szótlanul kocogott tovább mellettem. 

Szerző: Kishapsi  2016.11.30. 21:59


wolf-547203_640.jpgHaverok, buli, sötét a Népszigeten. Rég nem látott haverok. Mind 30 kg felettiek. 

Rohanás bele a sötétbe boldogan. Én meg pánikban, hogy elveszik, eltűnik, leesik, beesik stb.... Olivér!!!! Olivér, hol vagy???? Olivér!!???

De ennek több esze van mint nekem. Boldogan robogott a többiek után. Maradt a falkában. Falkatag. Az ősi ösztön, a falkába tartozás. 

 

De biztos, ami biztos, kapott egy piros biciklilámpát, hogy a gazda megnyugodjon. 

 

Szerző: Kishapsi  2016.11.13. 15:24

20161111_133122.jpg

Épp, hogy kiértünk a kapun, meglátott a parkban egy szépen  összesöpört kupac falevelet.
Még alig látszott a távolból a kupac, már kihívást érzett benne. Megállás nélkül vitatkozott vele, ordítozott a kupachoz kitartóan.   

 

 

Szerző: Kishapsi  2016.11.13. 15:16

16.jpgEgy darabig meglepetten pislogva türte, hogy a hónom alá kaptam, és a doki elkezdte lenyirogatni a körmeit rövidre.

Aztán a 3. lábánál elkezdett hisztizni, majd heves visításba tört ki. A doki vigyorogva nézte kezében a szerszámmal, hogy az eb rugkapálva visít, anélkül, hogy bármi történt volna.

Hát ez is Ő! Ilyenkor nincs nagy arca. :-) 

 

Szerző: Kishapsi  2016.11.13. 15:10

Szerző: Kishapsi  2016.11.13. 14:17


vimage-1.jpgolt ma a ligetben.

A narancseper fa termése potyogott le a fáról, és a fa alatt már legalább 25-30 zöld "labda" hevert. Messzíről tényleg úgy nézett ki, mint egy teniszlabda tenger :-)

Olivér is megcumizta ezt a látványt, és futás, bele a közepébe. Nagy boldogan futkározott az egyikről a másikra. Még rugdostam is neki, és szaladgált után. 

 

 

Szerző: Kishapsi  2016.10.24. 22:12

nevtelen_5.pngFüggőség. Egyre nagyobb nála.

Anyukámnál voltunk látogatóban.

Kicsi apró virsli karikák érkeznek ilyenkor a hűtőből a kutya szája felé. Gondoltam, addig kiviszem a szemetet. Olivér otthagyva anyut a virslikkel a kezébe, rohant utánam, nehogy itthagyjam.

Természetesen el voltam olvadva  :-)

 

 

 

 

Szerző: Kishapsi  2016.10.24. 21:39

a fogak száma. Kihúzták az egyik első fogacskáját.


20160928_214533.jpgNagyon büdős volt a szája, ezért elmentünk egy fogorvoshoz. Mert hogy van külön kutya fogorvos. Egész nap nem ehetett, ihatott, úgy kellett már menni. Megérkeztünk, megnézték, majd egy júj, hogy néznek ki ezek a fogacskák felkiálltás után belenyomták az altatót. Feküdt a vállamon, és ellenállt. Egy darabig. Aztán kókadt lefelé a fejecskéje, és ernyedt el a kis teste. Egy óra alatt kész volt, ébren adták ki. Imbolygott a saját lábán kifelé a rendelőből. Másnap szinte egész nap aludt. Nagyon mérges volt rám után még napokig.  

 

Szerző: Kishapsi  2016.10.24. 21:27

szisztematikusan összehányta a lakást, majd még az egyikbe bele is feküdt. Mindezt éjszaka az ágy alatt. Míg az egyiket takarítottam, addig odahányt egy másik helyre gondosan.img-1472329957841-v_resized.jpg

Egyik este a tálcán lévő virslis nylonnal a szájában megpróbált elosonni, de megláttam. Állítólag otthon leette a ringló magot a tányérról. Még mindig várják, hogy hátha kijön belőle ...

Esti séta alkalmával ragaszkodott ahhoz, hogy egy kapuba bemenjen. Szerintem eltévedt, és azt hitte, az anyukám kapujában áll, és végtelenségig ragaszkodott az elhatározásához, hogy márpedig ő most ide bemegy. 

 

Szerző: Kishapsi  2016.09.15. 21:43

Pöfi olyan lusta, hogy még vakarózni sem vakarózik ...

Szerző: Kishapsi  2016.09.05. 00:55

Jövünk hazafelé az esti sétából. Találkozunk a földszinten lakó Ősi Ellenséggel. A kapu üvegtábláján keresztül megy a két kutya között az acsarkodás. Majd ők ki, mi be. Balhé hegyek. Aztán megállunk és várjuk a liftet. Olivér áll, nézi az Ősi Ellenség ajtaját, és mormog magában, ugrásra készen. Lehet, hogy nem tűnt fel neki, hogy most ment ki a kapun, és felesleges állni a lakás ajtó előtt???? 

Szerző: Kishapsi  2016.09.05. 00:49

eyes-285825_1280.pngMonoszló. Esti etetés. Minden kutya megkapja az adagját a tálkájában. Macska a láthatáron. Olivér ordítozik. Addig Ms. Röfi odagurul, és megeszi Olivér táljából a kaját. 

Szerző: Kishapsi  2016.09.05. 00:45

dog-1586002_1280.jpgKimentünk a rétre labdázni. Egyszer csak megérkezett a falu szélén lakó házból a foxi és a vizsla. Három fiúcska. Ment a labdázás egy darabig, majd az ifjú titán vizsla úgy érezte, hevesen udvarolnia kell Olivérnek. Olivér egyszer-kétszer lemorogta, de ez nem volt elég a fiúcskának, csak udvarolt tovább hevesen. Ekkor Olivér neki esett szegény vizslának, és a maga módján helyben hagyta. Menekült ám a vizsla.... Ám de a gazdája hívta, és ahhoz mellettünk kellett volna elmennie. Olivér állt az út közepén, és figyelte a vizsla mozgását, s szegény pára, azt gondolta, jobb ha nem kísérti a szerencséjét. Szegény nem tudta, hogy menjen el mellettünk :-) Végül elkaptam Olivért, és megérkezett a gazda, aki megfogta és elvitte a daliás barna vizsla fiút mellettünk. :-)   

Szerző: Kishapsi  2016.08.27. 22:08

cat-1615641_1280.jpg

Sétálunk, sétálunk, egy kis dombon lecsücsülünk, és hopp egy fekete macska kinyúl a kocsi alól, megpróbálva egy nagyot lekeverni Olivérnek :-)

 

Szerző: Kishapsi  2016.08.27. 21:52

tyuk.JPGEzen a vidéken ezek a tyúkok kint mászkáltak a falu fő utcájában. Gondtalanul, háborítatlanul. Míg Olivér meg nem érkezett. Ezek a tyúkok hozzá voltak szokva a kutyákhoz, macskákhoz, csak a pesti hülye ebekhez nem. Olivér meglátta őket, és utánuk eredt, és kinézte magának az egyiket. A tyúkok, mivel nem gondolták komolyan a támadást, nem mozdultak. Egy darabig. De mikor Olivér lihegését a nyakukon érezték, uccu, futásnak eredtek. Az egyiknek, nem sikerült bemenekülnie az udvarba, Olivér beüldözte a vizes árokba. Szerencsétlen tyúk, ott próbált csapkodni a szárnyával, szembefordult Olivérrel. De addigra eme eb pofája már tele volt pöttyös tollakkal. Konkrétan azért engedte el a tyúkot, mert nem fért el több toll már a pofájában. Én csak azt láttam, hogy áll a tyúk mögött, és prüszkölve köpködi ki a tollakat a pofájából. Utolsó képem, hogy a szerencsétlen tyúk fejvesztve rohan a falu központjának irányába.  

Szerző: Kishapsi  2016.08.25. 22:03

nevtelen4.png

Vidéken nyaralunk. A világvégén. Zsákfalu, annak is a szélén. Mellettünk a mező, a szőlős, az erdő. Esténként vaddisznó, őz, sündisznó és egyéb, más vadállat várható. Napközben meg a macskák jelentik az állandó ébrenlét egyik forrását. Ezért állandóan pórázon kell tartani. Csak a séták alkalmával lehet őt elengedni, azt is csak számára biztonságos, védett helyen. Itt minden veszélyes tud lenni számára. Kóbor kutya nincsen, a falubéliek meg csak ordítoznak a kerítés másik oldalán. Eszük ágában nincs kijönni onnan. Meleg van. Csak úgy becsületből. Viszont rengeteg a macska. Olivérből ilyenkor előjön az ősi ösztön. Eszetlenül menne utánuk. A háziak icipici pár hetes macskája próbált hozzá barátsággal közeledni, mint egy ismeretlen játszótárs felé. Olivér ugrott is rögtön, mire a kismacska, mint a rajzfilmekben, lábai négyfelé, a szőre szanaszét, és menekült. Nagyon cuki volt.

Séta folyamán egyfolytában szagol félig leeresztett farokkal. Tömény szagorgia. Ránézve lehet látni, hogy teljesen „másik világban” jár. Boldogan szökdécsel a szöcskék utána réten. Éjszakai séták folyamán szagot fogva egy sün után sikítva menne. Ez lenne az igazi élettere. Nemhiába mondták róla, olyan, mint egy határ menti utcagyerek.

Találkoztunk két este is igaz lovasokkal, igazi lovakkal. A hegyi úton jöttek le a lovasok, és mentek át a falun. Ahogy haladtak a fő utcán, úgy kezdtek el mély, öblös hangon ugatni a kutyák. Kivéve Olivért, kinek magas vékony hangocskájával szállt be a kórusba. Szemmel láthatóan élvezte, hogy tagja ennek a koncertnek. Magát kihúzva ugatott boldogan. Majd mikor megérkeztek ténylegesen a lovak, magából kikelve ordított, pórázát rángatva.

Van a faluban egy egy éves roti. Láttuk tavaly kicsinek is, tündéri volt. Hosszú farkú, kajla, és állítólag 65 kiló. És imádja Olivért a kerítésen keresztül. Nyűszög neki, nyalogatja, szemmel láthatóan tetszik neki. Olivér meg mormog természetesen a kerítés túl oldalán. És eljött a nap, mikor megfordul a kocka. J Sétálunk, Olivér peckesen sétál el oda-vissza a kerítés előtt. Az ebzet fekszik a lépcsőn, fel sem emeli a fejét. Olivér szabályszerűen zavarban van ettől, és beszagol, nézi Zeuszt meredten. 

Itt nem sokat hallani a „vidéki kutyaéletről”. A kutyák száma is minimális. Eddig 8 darabbal találkoztunk. Viszont a macska élet annál jobban látható volt számunkra. A háznál lévő 6, azaz hat darab macska közül legalább 5 lány. Tehát kiszámolható: évente kétszer, 3-4-5 kiscica. De nem kell kiszámolni. Ezeket a macskákat születésük után „elintézik”. Nem tudom, hogyan. Nem is akarom tudni. De véletlenül szemtanúi voltunk az esetnek. Két egymást követő napon születtek a kiscicák, és az anyjuk végignézte, hogy a kölkei az emésztőbe végzik. Biztos vagyok benne, hogy az állatok tudatában ez nem így áll össze, de látta, hogy a ház asszonya bemegy a fészerbe, kijön, és mire visszament a vackába, és már nem voltak meg a kölkei. De az ösztöneik működnek. Az eset után pár nappal láttam, hogy a pórul járt macska mama a valamelyik előző alomból meghagyott, most pár hetes, 1 darab, természetesen lány macskát szoptatta, mintha a sajátja lenne. Ivartalanítás nincs, mivel a macska fogyóeszköz, illetve a mostani szülő-nagyszülő generáció is így nőtt fel, ezt látta otthon. Tehát ez a természetes.

 

Szerző: Kishapsi  2016.08.10. 16:24

Szerző: Kishapsi  2016.08.10. 15:46

X-edik érvek….

 • Mert boldogan kiásta a döglött, mállós kukacot a földből, és megette. Rossz nyelvek szerint boldog volt, hogy utolérte. :-) :-) 

 • Mert betuszkolta magát a wc csésze mellé, és kilefetyelte a vécékefetartóból a truttyot.

 • Mert a kertben megeszegeti a rothadó almákat.

 • Mert hatalmasakat büfög folyamatosan, és néha penetráns büdöseket is pukizik hozzá.

 • Mert majdnem beleesett az utcán az árokba.

 • Mert Ms. Öntudat amint teheti, nyílegyenesen átoson a szomszédba.

 • Mert konzekvensen az éjjeli szekrény alsó polcába akart bemászni.

 • Mert többször átdöcög Olivér hasa alatt, annak nagy döbbenetére.

 • Mert a frászt hozza ránk. Fűzabálás, de már válogatás nélkül. Úgy megy, hogy közben harapdálja az útjába eső füvet. Aztán Panka hány az árokparton. Elernyed, elveszti az egyensúlyát, és majdnem belecsúszik a vizesárokba.

 • Mert…. Sétáltunk este a faluban. A temetőhöz érve a társaság visszafordult. Kivéve Pankát, aki a legnagyobb öntudattal kocogott tovább befelé a temetőbe. :-) :-) A szakállas vicc jutott az eszembe… 

 • nevtelen3.png
Szerző: Kishapsi  2016.08.10. 15:37

nevtelen2.png

 

Szeretjük Pankát, de azért annyira nem, hogy a kaján osztozzunk vele.

Olyakor Olivér teljes fogsorát mutogatja.

Ami sok, az sok.

Annyira nem jó a csaj. :-)

 

 

Szerző: Kishapsi  2016.08.10. 15:28

20160703_152952_resized.jpg

Találkoztunk Icáékkal. A két kutya bent ült a kocsiba hátul.

Mikor meglátták egymást, nagyon nagy volt a boldogság. Pötyi bent sírdogált a kocsiba, Olivér a járdán téblábolt nyüszögve.

Kinyílt az ajtót, s Olivér bepattant Pötyi mellé hátsó ülésre. A képén az az elégedett vigyor :-)


 Beült hátra harmadiknak, és kerek volt a világ. 

 

Szerző: Kishapsi  2016.08.10. 15:22

20160715_190054.jpgEgyik séta alkalmával a parkban két kislány egy hatalmas nyulat sétáltatott hámban, pórázon. Mintha ott sem lett volna, nyugodtan tovább sétáltunk. Biztos vagyok benne, hogy nem vette észre. Ahogyan azt a macskát sem, amit a Városligetben szintén hámban sétáltattak a gazdái. Dehogy hogyan jutott eszükbe pórázon egy macskát kihozni a ligetbe sétálni a rengeteg sok kutya közé???  Még jó, hogy falkában nem támadták meg a macskát.

Szokásos kakaskodás a parkban. Aztán balhé. Juhéj, boldogság. És a szájában már nem csak a másik szőre, hanem egy vérző fog is. A korábban megmozdult foga még jobban megmozdult, és már vérzett is neki. De a kaján mosoly továbbra is ott ült a pofáján.

20160715_190211.jpg

Ültünk a kertben és kefélgettem Olivér szőrét. Csupaszon, póráz nélkül. Ült előttem, és puffogva nézte a kert másik végében üldögélő macskát. Talán, azért mert a macska sem mozdult, Olivér ült továbbra is, és hagyta, hogy kefélgessem. De biztos vagyok benne, hogy az első mozdulatra ugrott volna.

 

Szerző: Kishapsi  2016.07.25. 23:58

20160622_142025_resized.jpgHiszti.

Hozzászokott ahhoz, hogy ha az erkélyen ülve látja, hogy elmegyek, akkor hangos hisztibe tör ki az erkélyen. Két emelet magasságból is lehet hallani, ahogy nyávog keservesen azon a magas, vékony hangján. Hirtelen felötlött bennem egy gondolat, hogy képes felugrani az asztalra, aztán onnan esetleg kiesik. De aztán elhessegettem... Nem hülye ez, hanem kutya. 

Egyik délután jöttem haza, és láttam, hogy kint üldögél az erkélyen és mozizik. Rendszeresen kommentálja az utcai történéseket. Meglátott, majd berohant. Aztán visszarohant, kinézett, majd ismét berohant.  Nagyon cuki volt.

 Nagyon szeret reggelente kint feküdni a friss, kora reggeli napon. 

 

 

Szerző: Kishapsi  2016.07.16. 23:47

Kérdezte a szomszéd, és rámutatott Olivérre, aki a lépcső tetején állt ijedten. nevtelen_4.png

Ha jól utána számolok, kb. 4 órát ült a lépcsőházban, vagy tekergett valahol a házban. Még szerencse, hogy nem engedte ki senki a kapun, vagy nem találkozott a földszinten lakó agresszív döggel, az ősi ellenséggel vagy akár a földszinti bácsi nagy kandúrjával. A földszinti döggel még mindig áll a háború, a macska meg nemrég  jelent meg a kis folyóson. Szép csete-paté lett volna. Én meg nem vettem észre, hogy hiányzik. Kiosont mellettem. Erről eszembe jutott, hogy a menhely a következő szöveggel adta ki az ebet: "Nagyon bújós és az emberhez végtelenül ragaszkodó igazi kis izgő-mozgó, fiatal ivartalanított border terrier keverék kan, aki mindig láb alatt van és elsőként ér ki a kapun is, kisurranó típus, erre oda kell figyelni. Mindenkivel barátságos egészen biztosan cicával is összeszoktatható, mert egy nagyon alkalmazkodó típus. Magassága kb. 2o cm, súlya kb. 6-7 kg."  

 

Szerző: Kishapsi  2016.06.02. 21:57